Dominiek Lootens

Home » Vlaamse Gemeenschapscommissie » Eerste no-go zone in Molenbeek reeds in 1739

Eerste no-go zone in Molenbeek reeds in 1739

Archief

brussel1745

Brussel omstreeks 1745

Onder de titel ‘Brusselse ordonnanties en regelgeving in de 17de en 18de eeuw’ opende gisteren (8 december) in de gebouwen van de Raad van de VGC een interessante tentoonstelling. Tientallen originele stukken uit de 17de en 18de eeuw – afkomstig uit de privécollectie van een Brussels advocatenkantoor – tonen een beeld van het Brussel van toen.

Wanneer je de tentoonstelling bezoekt, vallen twee zaken op

1.Het is soms grappig om zien hoe bepaalde problemen van vandaag de dag ook toen reeds het onderwerp vormden van Brusselse regelgeving. Zo vindt de bezoeker ordonnanties over het ophalen van huisvuil, maar bijvoorbeeld ook over de taksen op het openhouden van wijnhuizen. Met de Brusselse ‘danstaks’ in het achterhoofd…

Maar evengoed is er een stuk uit 1739. Brussel inde toen accijnzen op bier dat de stad werd ingevoerd. Men stelde echter vast dat heel wat Brusselaars zich ’s avonds buiten de stadsmuren begaven om in Molenbeek bier te gaan drinken, waarop Brussel geen accijnzen kon heffen. Dat veroorzaakte in Molenbeek overlast, en de politie werd er op afgestuurd. Het kwam tot rellen, en de politie moest gaan lopen. Kortom: in 1739 was de eerste no-go zone van Molenbeek reeds een feit.

 

2. Op de ene uitzondering die de regel bevestigt na, waren al deze reglementeringen en ordonnanties opgesteld in het Nederlands of het Diets. De fabel dat Brussel reeds van in de late middeleeuwen een francofone stad zou zijn, wordt ook zo weer regelrecht naar het rijk der fabelen verwezen. De Vervoorts, Gosuins en Vanhengels van deze wereld moeten de tentoonstelling maar eens bezoeken.

En dat bezoek is trouwens gratis, van maandag tot vrijdag tot 18.00 uur in de gebouwen van de Raad van de VGC – Lombardstraat 67. In samenwerking met de Vlaamse Club voor Kunst, Wetenschap en Letteren. Zeker doen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: